FLARE-modell

9 lépés a boldogsághoz: hogyan válj rezilienssé?

  • Korényi Zsófia
  • 2020.04.08.
Mi a reziliencia?

A reziliencia a kihívásokkal való megküzdés képessége, az ezekből való gyors felépülés készsége, sőt, a reziliens személy képes ezekből tanulni és fejlődni is. Ezen tulajdonság az, ami lehetővé teszi, hogy továbblépjünk egy nehéz szakítás után, egy jó munka elvesztését követően, vagy más egyéb traumatikus vagy stresszes eseménnyel való szembesülés esetén.

Hogyan fejleszthető a reziliencia?

Ahogy meg tudunk tanulni járni, biciklizni, vagy a szakmánk etikettjét elsajátítani, úgy azt is megtanulhatjuk, hogyan váljunk reziliensebbé. A következő héten ehhez vezető praktikákat fogunk megismerni.

9 lépés a boldogsághoz

1. GYAKOROLD A TUDATOS ELFOGADÁST!

Negatív érzelmek márpedig léteznek. Ha mindenáron megpróbáljuk magunkat távol tartani tőlük, vagy semmibe venni őket, több kárt okozunk, mint hasznot. Tudom-tudom... nagyon is csábító, hogy így tegyünk.

Ehelyett a hangsúlyt helyezzük arra, hogy megpróbáljuk elfogadni ezeket az érzelmeket. Bizony, néha pontosan arra van szükség, hogy sarkig kitárjuk az ajtót előttük. Lehet, hogy rosszul érzed magad, mert a főnök csak a kedvenceket becsüli meg, és te bizony nem vagy köztük. Vagy éppen azért vagy feszült, mert a partnered mindig elkésik.

Teljesen rendben van, hogy megéled a negatív érzéseidet. Ha elítéled magad értük, vagy éppen mások felett ítélkezel a cselekedeteik miatt, azzal csak még inkább növeled a stressz szintedet.

Ha gyakorlod tehát ezeknek a tudatos elfogadását és az ítélkezésmentességet, azzal nagy lépést teszel a reziliencia kiépítésének érdekében.

1. GYAKOROLD A TUDATOS ELFOGADÁST!

2. FIGYELD MEG A HELYZETEDET, EZZEL NÖVELVE A TUDATOSSÁGODAT!

Mindannyian találkozunk kellemetlen helyzetekkel, akár napi szinten is. Gyakran elrontja az egész napot egy rosszul sikerült találkozó, egy szomszéd, aki soha nem köszön, vagy az, hogy a partnerünk észre sem veszi az erőfeszítéseinket. A reziliencia pontosan arról szól, hogyan is dolgozzuk meg magunkban ezeket a negatív érzéseket effektíven.

Ezeknek a negatív emócióknak a tompítására hatásos módszer, ha mentálisan eltávolítjuk magunkat az érzelmi túlfűtöttségtől. Ehhez a szerző a következő példát kínálja fel: Képzeld el, hogy egy légy vagy a falon, aki éppen a szituációt figyeli meg egy másik perspektívából. Hogyan látja a helyzetedet? Hogyan néztek ki ti ketten - te, és másik, ingerületet kiváltó személy? A szélesebb látásmód számításba vételével elveszed a helyzet élét, és gyakran rádöbbensz, hogy a helyzet nem is olyan rossz, mint az kezdetben feltételezted.

2. FIGYELD MEG A HELYZETEDET, EZZEL NÖVELVE A TUDATOSSÁGODAT!

3. KERESD A NEGATÍV ÉLETHELYZETEK POZITÍVUMAIT!

"A negatív szinte rád kiált, míg a pozitívum csak halkan a füledbe suttog." (Barbara Fredrickson)

A pozitívumok keresése a negatív helyzetekben különösen hatékony stratégia azokban a szituációkban, amikre nincs ráhatásunk. Ahhoz, hogy perspektívát tudjunk ilyenkor váltani, meg kell tanulnunk felismerni, amikor belekerülünk a lefelé tartó negatív spirálba, melynek következtében elkezdünk mindent kellemetlennek, rossznak észlelni. Ekkor kell megálljt parancsolni magunknak, és tudatosan legalább egy pozitívumot találni az adott helyzetben.

Például: negatív kritikát kaptál a munkára, amin hetek óta dolgoztál? Az is lehetne, hogy ilyenkor a kezdeti csalódottság után megpróbálsz a történtekre a jövőbeni sikeres karrieredhez vezető fontos információként tekinteni. "Ez is egy lehetőség, hogy jobban csináljam legközelebb." Minél gyakrabban erőlteted magadra, hogy megtaláld a pozitívat a negatívban, az agyad annál könnyebben és könnyebben fog megküzdeni a stresszel, és így egyre reziliensebbé válsz.

3. KERESD A NEGATÍV ÉLETHELYZETEK POZITÍVUMAIT!
4. ÉRTSD MEG A NEGATÍV ÉRZELMEK ELŐNYEIT!

Ugyan a negatív érzelmek gyakran félelmetesek, de tudományosan bizonyított előnyei is vannak.

Ha szomorúak vagyunk, vagy gyászolunk, a bánatunk kimutatása segít másoknak észrevenni, hogy a támogatásukra van szükségünk. A megfelelő mértékű, mérsékelt szorongás esetében gyakran jobban teljesítünk, mint azt egy max. 65-ös pulzusú dominikai nyaralás kellős közepén tennénk (tudom, azért sokan kipróbálnánk..😃) Ha pedig dühösek vagyunk, akkor az érzelmeink intenzitása sarkall bennünket a cselekvésre, hogy jobb helyzetbe kerüljünk.

Ha mindenáron a szőnyeg alá akarjuk söpörni ezeket az emóciókat, anélkül, hogy hagynánk, hogy elvégezzék áldásos munkájukat, akkor bizony hosszú távon minuszosan jövünk ki ezekből a helyzetekből. A megoldás itt is a következőkben rejlik: elfogadás, tapasztalás, és ezeknek az érzelmeknek a felhasználása az életünk jobbá tételéhez.

4. ÉRTSD MEG A NEGATÍV ÉRZELMEK ELŐNYEIT!

5. GYAKOROLD A HÁLÁT!

Én leszek az első, aki belátja, hogy számtalan idegesítő dolog van kerek e világon. 🙋‍Az igazsághoz azonban az is hozzátartozik, hogy minimum ugyanennyit találhatunk, ami miatt lelkesek, örömmel teltek és izgatottak lehetünk. A döntés a kezünkben van, melyikre akarjuk a fókuszunkat helyezni.

A hála elősegíti, hogy az emberek, az élmények és a számunkra értékes dolgok okozta pozitív érzések mindig ott legyenek a szívünkben akármerre is megyünk és akármi is történik velünk. És ez még nem minden.

Ha kifejezzük a hálánkat például a munkában, akkor a mellettünk ülő könnyen bajtársunkká válhat, emellett hamar kialakul a közösség érzése a kollégáinkkal.

Ha köszönettel fordulunk a társunk, vagy a barátaink felé, akkor az mélyíti a kapcsolat érzelmi intenzitását, és mi is sokkal több pozitív visszajelzést fogunk kapni.

És amennyiben a mindennapjainkban képesek vagyunk hálásak lenni az apró dolgokért, akkor sokkal több öröm fogja megtölteni az életünket.

Az hála pozitív érzelme a reziliencia egyik fő forrása, melynek következtében a stresszel szembeni megküzdésünk is sokkal effektívebb lesz.

5. GYAKOROLD A HÁLÁT!

6. NE LÉGY REST MEGÜNNEPELNI A SIKEREIDET!

Sokan rendelkezünk azzal a rossz szokással, hogy folyamatosan lebecsüljük a sikereinket. Például: "Ugyan, ezt bárki meg tudta volna csinálni, már sokaknak sikerült", vagy "Nem hevertem ki olyan hamar azt a kihívást, mint szerettem volna". Azzal, hogy így nyilatkozunk minimalizáljuk az érdemeinket ahelyett, hogy megünnepelnénk őket.

Rajta, vegyük észre a kis sikereinket is! Például, ha eddig minden posztot elolvastál ezen a héten, akkor TE tényleg igyekszel energiát fektetni abba, hogy reziliensebbé válj. Hidd el nekem, nem mindenki tenné ezt meg! Nyugodtan lapogasd meg a vállad, megérdemled 😊

Mindegy, hogy mit keresel, rezilienciát, boldogságot, jól-létet, mindenképpen az egyik fontos eleme az, hogy számot vess a sikereidről és érdemeidről, bármilyen apróságról legyen is szó.

6. NE LÉGY REST MEGÜNNEPELNI A SIKEREIDET!

7. SZAKÍTSD MEG A NEGATÍV GONDOLATI KÖRÖKET!

Gyakran, amikor valami rossz dolog történik velünk hajlamosak vagyunk benne ragadni a helyzetben, és órákat, vagy akár napokat lamentálni rajta. Ezerszer átgondoljuk mit tehettünk volna másképp, vagy hogy a jövőben milyen rémes lesz, amikor újra elkövetünk valami hasonlót.

Szó szerint kérődzünk ezeken az eseményeken, negatív gondolati köröket előállítva, mert hibásan azt gondoljuk, hogy ez a megközelítés majd segít megoldani a gondunkat.

Sajnos azonban, ezek a körök csupán fenntartják ezt a romboló negatív állapotot bennünk ahelyett, hogy a gyógyuláshoz és a tovább lépéshez szükséges tennivalókra koncentrálhatnánk.

Ezek a gondolati körök nagyon gyorsan jól bejáratott, kikövezett működési módokká válnak az agyunkban, és komoly önismeretet és belső munkát igényel a megszüntetésük. Első és általában legnehezebb lépés, hogy fel kell ismernünk, amikor elkezdjük őket "gyártani", majd lehetőleg már a folyamat közepén közbe kell avatkoznunk, figyelmünket egy másik irányba terelve.

7. SZAKÍTSD MEG A NEGATÍV GONDOLATI KÖRÖKET!

8. CSAK AZ NEM HIBÁZIK, AKI NEM CSINÁL SEMMIT. VÁLLALD A KOCKÁZATOT!

A legtöbb ember kerüli a kockázatosabb helyzeteket, ahol fennáll a hibázás lehetősége. Így teszünk, mert félünk: aggódunk amiatt, hogy a többiek levonják rólunk a - nem éppen kedvező - következtetéseket.

Azonban ha így teszünk, akkor soha nem adjuk meg magunknak a lehetőséget, hogy kihívásokkal nézhessünk szembe, hogy próbára tehessük magunkat, és ezzel gyakoroljuk az akadályokkal való megküzdést, azaz a rezilienciát. Ennek következtében, természetesen nem is válhatunk reziliensebbé.

Így hát ki kell építenünk magunkban a kihívásokra nyitott szemléletet.

Ha a hibát fenyegetésnek éled meg - ahogy nagyon sokan -, úgy a tudatod fenyegetésnek fogja érzékelni a kihívásokat is.

Igyekeznünk kell úgy tekinteni a próbatételekre, amik ugyan nehezek, de amiket képesek vagyunk teljesíteni, és a magunkba plántált bizalom meg is fog térülni. Ha hibázunk is, reziliensebbé válunk, hiszen levonjuk a tanulságokat, és legközelebb tapasztaltabban vágunk bele bármilyen nehéz helyzetbe.

A helyzet iróniája pedig igen megmosolyogtató: kutatások arra engednek következtetni, hogy minél inkább elfogadhatónak és megbocsáthatónak tartjuk, ha hibázunk, annál kevésbé fogunk ténylegesen bakizni.

8. CSAK AZ NEM HIBÁZIK, AKI NEM CSINÁL SEMMIT. VÁLLALD A KOCKÁZATOT!

9. NE FELEDD, MINT MINDEN, EZ IS EL FOG MÚLNI!

És végül még egy utolsó technika a reziliencia fejlesztésére, ami nem más, mint a stresszt okozó helyzetre való rátekintés egy jövőbeli perspektívából.

Vagyis elképzeljük, hogy milyen lesz, amikor később erre a kellemetlenségre, mint egy hasznos tapasztalatra fogunk gondolni. Ez a képesség gyakran segít realizálni, hogy az, amit éppen átélünk lehet nem is olyan rossz a dolgok alakulásának szempontjából.

Ennek a gondolati sémának a következményeként csökken a negatív érzések intenzitása.

Legközelebb tehát, amikor egy stresszes időszak közepén vagy, próbáld magad időnként emlékeztetni: mint minden más, ez is el fog múlni.

9. NE FELEDD, MINT MINDEN, EZ IS EL FOG MÚLNI!

Cikk fordítva, eredeti: Davis, Berkeley Egyetem, 2018)

Segítek elérni a céljaidat

Ha szeretnél dolgozni magadon, fordulj hozzám bizalommal!